Navigatie
nieuws
agenda
info
fotos
bands
regels
contact
vacatures
nieuwsbrief
Openingstijden
di: 19:30 uur - 22:00 uur (wekelijkse vergadering)

do: 21:00 uur - 01:00 uur
vr: 21:00 uur - 02:00 uur
za: 21:00 uur - 02:00 uur
Na 1 uur komt er niemand meer in
Profielbeheer

KotzColumn: Je zal maar 17 zijn

Je zal maar 17 zijn.

Onlangs vroeg iemand mij, als reactie op mijn eerste stuk of ik columns ging schrijven of anekdotes over de Flaat. Voordat ik kon antwoorden moest ik eerst even opzoeken wat een column precies is. En ook al is er geen duidelijk kader, ik denk dat wikipedia er niet ver naast zit als ze zeggen dat een column een kort stukje proza is waarin de auteur (columnist) spits en uitdagend zijn mening ventileert. Om vervolgens verder te gaan dat er nauwelijks beperkingen voor wat het onderwerp van een column kan zijn, gelden; het gamma reikt van huiselijke voorvallen tot de wereldpolitiek. Dat gezegd hebbende, wil ik graag spits en uitdagend mijn mening ventileren als het gaat om de nieuwe alcoholwet die het verbiedt jongeren onder de 18 jaar alcohol te verkopen.

In Europa gelden er verschillende wetten per land. In de acht gevallen is het minimaal 16 jaar voor licht alcoholische versnaperingen en 18 jaar voor sterke drank. In 23 landen geldt voor alle drank een minimum leeftijd van 18 jaar. Dat zijn er sinds 1 januari dus 24. Mocht je nu 15 jaar zijn en toch niet meer kunnen wachten dan raad ik aan een vakantie naar Albanië of Macedonië te boeken aangezien daar geen minimumleeftijd geldt. En wellicht dat je er nog een vakantieliefde aan overhoudt ook. Met snor weliswaar, maar wat kan jou dat schelen? Je bent toch op vakantie om te zuipen? Die snor merk je pas op wanneer je de vakantiefoto’s terugziet.

Ik heb natuurlijk makkelijk praten met mijn 33 lentes. Ik kan overal drank krijgen al wordt er heel soms nog om mijn ID gevraagd. Nu de leeftijd 18 jaar is geworden ben ik bang dat het weer frequenter gaat voorkomen. Het is dus zaak om drank te halen met mijn jongste zoon; want hoeveel jongens van 17 jaar hebben er nu een zoon van twee? Een stuk of 175 kon de website over tiener moeders mij vertellen. Er is dus een kans dat ik daar onder geschaard wordt en alsnog mijn ID kan tonen.

Voor de jongens en meisjes tussen de 16 en 18 jaar die in december nog lekker van een biertje of wijntje konden genieten is de nieuwe wetgeving het meest zuur. Wetenschappers kunnen het er gezamenlijk over eens zijn dat het schadelijk is voor het nog onvoltooide brein , maar daar koopt de zojuist genoemde jongere dus helemaal niets voor. In ieder geval geen alcoholhoudende drank. Al wil ik erbij zeggen dat het er sterk op lijkt dat veel jongeren ook vóór 1 januari de meeste alcohol thuis
nuttigde en voor een afzakkertje naar de kroeg of discotheek gingen. Het leverde de commerciële uitbaters relatief gezien weinig omzet op.

En de Flaat? Die redt het wel. Zoals altijd. Voor de degenen achter de bar zal het vervelend zijn om bij twijfel af en toe eens om een ID te vragen, maar de vrijgezelle barmannen en vrouwen weten wel dat die jongen of meid met een biertje meerderjarig is. Dat kan weer een gevalletje ontucht schelen.

2 reacties op “KotzColumn: Je zal maar 17 zijn”

Reageer

Je moet ingelogged zijn om te reageren.

Agenda kort
  • za 20 april - Davey & Jessica
  • za 04 mei - Forgetaboutit (NOR) + Tarzan & the Beachwaiters
  • vr 17 mei - Nosebleed (UK), Destroy-oh-boy en Ruigtuig (garagepunk)
  • za 22 juni - Beachparty